Tradycja ukryta w grillowanym boczku ze suszoną śliwką
Fundacja PRO MEMORY nadal realizuje zadanie publiczne pn. „Kulinaria i tradycjonalia ... ze śliwką w tle”, które odbywa się w ramach konkursu "Zasmakuj w Małopolsce w 2023". Tym razem uczestnicy kolejnego pokazu i warsztatu kulinarnego połączonego z degustacją, wśród których były różne grupy wiekowe, przygotowali grillowany boczek ze suszoną śliwką ma „podwoziu” ciasta chlebowego
- Realizowane zadanie miało na celu ożywienie i zaprezentowanie potrawy kulinarnej w kompozycji chlebowo-śliwkowo-bekonowej. Był to warsztat robienia kołacza z ciasta chlebowego, coś na wzór współczesnej pizzy z nadzieniem boczku grillowanego ze śliwką – wyjaśnia Danuta Białka, prezes Zarządu Fundacji „Pro Memory”. Niepowtarzalny aromat suszonej śliwki to nie tylko walory smakowe wielu potraw z jej wykorzystaniem, ale również walory zdrowotne ukryte w suszu tego owocu – dodaje.
W ramach realizacji zadania publicznego o którym mowa powyżej, przewidziany jest jeszcze jeden warsztat tematyczny połączony z degustacją. Całe zadanie jest realizowanie przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego.
Co nowego
w Gminie?
Akcja krwiodawstwa w Lewniowej
14 maja 2024
Europejska kampania Tydzień z Internetem
16 maja 2024
Uroczysta Pierwsza Sesja Rady Gminy Gnojnik
13 maja 2024