Informacje
27 listopada 2023

Tradycja ukryta w grillowanym boczku ze suszoną śliwką

Fundacja PRO MEMORY nadal realizuje zadanie publiczne pn. „Kulinaria i tradycjonalia ... ze śliwką w tle”, które odbywa się w ramach konkursu "Zasmakuj w Małopolsce w 2023". Tym razem uczestnicy kolejnego pokazu i warsztatu kulinarnego połączonego z degustacją, wśród których były różne grupy wiekowe, przygotowali grillowany boczek ze suszoną śliwką ma „podwoziu” ciasta chlebowego

 - Realizowane zadanie miało na celu ożywienie i zaprezentowanie potrawy kulinarnej w kompozycji chlebowo-śliwkowo-bekonowej. Był to warsztat robienia kołacza z ciasta chlebowego, coś na wzór współczesnej pizzy z nadzieniem boczku grillowanego ze śliwką – wyjaśnia Danuta Białka, prezes Zarządu Fundacji „Pro Memory”.  Niepowtarzalny aromat suszonej śliwki to nie tylko walory smakowe wielu potraw z jej wykorzystaniem, ale również walory zdrowotne ukryte w suszu tego owocu – dodaje. 

W ramach realizacji zadania publicznego o którym mowa powyżej, przewidziany jest jeszcze jeden warsztat tematyczny połączony z degustacją. Całe zadanie jest realizowanie przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego.

Marek Białka

Galeria zdjęć

Uczestnicy warsztatów
Uczestnicy warsztatów
Uczestnicy warsztatów
Uczestnicy warsztatów