Informacje
1 grudnia 2023

Powidełko moje powiedz przecie … co jest najpyszniejsze na świecie

Fundacja PRO MEMORY zakończyła realizację zadania publicznego pn. „Kulinaria i tradycjonalia ... ze śliwką w tle”, które odbywało się w ramach konkursu "Zasmakuj w Małopolsce w 2023". 

Tym razem uczestnicy ostatniego pokazu i warsztatu kulinarnego połączonego z degustacją, wśród których był Wojciech Skruch – wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Małopolskiego, Sławomir Paterek – wójt Gminy Gnojnik oraz różne grupy wiekowe, przygotowali powidełko śliwkowe smażone na blasze wg tradycyjnej receptury. Głównymi uczestniczkami warsztatu, które aktywnie włączyły się do przygotowania i smażenia powidełka, były członkinie Koła Gospodyń Wiejskich "Tradycja " w Jadownikach. 

- Jestem tutaj po raz pierwszy i nie ukrywam, że jestem pod wielkim wrażeniem nie tylko obiektu, ale przede wszystkim zachowanej kultury regionalnej – mówił Wojciech Skruch, wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Małopolskiego. Wspólne uczestnictwo z Kołem Gospodyń Wiejskich w Jadownikach w kulinarnym wydarzeniu, któremu patronuje Województwo Małopolskie utwierdza w przekonaniu, że warto przeznaczać środki finansowe na promowanie naszej lokalnej tradycji kulinarnej – podkreślał. 

Zadanie zostało realizowane przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego.

Marek Białka

Galeria zdjęć

Uczestnicy warsztatów
Sławomir Paterek – wójt Gminy Gnojnik
Wojciech Skruch – wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Małopolskiego