Informacje
6 listopada 2023

Kapuściany Festiwal Smaków … z Krajankami

Bigos, łazanki i krokiety tylko niektóre potrawy, które Fundacja PRO MEMORY wspólnie z Kołem Gospodyń Wiejskich „Krajanki” z Gnojnika przygotowała w ramach zadania publicznego pn. Mecenat Małopolski”.

- W dobie postępu i rozwoju cywilizacji nie można zapominać o tradycji, dlatego warto utrwalać i pokazywać takie wydarzenia - mówi Małgorzata Kozdrój, jedna z uczestniczek warsztatu edukacyjnego należąca do KGW Krajanki.

Kapuściany Festiwal Smaków to cykl dwóch warsztatów edukacyjnych mających na celu zachowanie dóbr kultury, tradycji i lokalnego dziedzictwa kulturowego. Nadrzędnym celem planowanego zadania było przywrócenie i utrwalenie kulinarnej tradycji regionalnej oraz przekazanie młodemu pokoleniu zasobów tego dziedzictwa. 

- Pierwsza część warsztatu obejmowała pokaz procesu przygotowania, tłoczenia i kiszenia kapusty w tradycyjnych beczkach drewnianych i kamionkowych – wyjaśnia Danuta Białka, prezes Zarządu Fundacji Pro Memory. Realizowane zadanie obejmowało również warsztat kulinarny wyrobów z wykorzystaniem kapusty, zakończony swojską biesiadą - dodaje. 

Kapusta to roślina, która rośnie w wielu przydomowych ogródkach. Jest swoistym trofeum wśród warzyw ogrodowych, plonów ziemi oraz pracy rąk ludzkich, dlatego utrwalanie magicznego sposobu tłoczenia i kiszenia kapusty stanowi również ważny element socjologiczny i wychowawczy, zwłaszcza dla młodego pokolenia, w czasie kiedy staropolskie dziedzictwo kulturowe odchodzi w zapomnienie. Kapusta posiada wiele walorów zdrowotnych i smakowych. Jest również źródłem wielu cennych witamin, takich jak wapń, magnez, potas czy żelazo. Cała kulinarna tajemnica smaku kapusty polega na umiejętności doboru i jej kompozycji a także w sposobie przyrządzenia tej właśnie potrawy. Z pozoru prosta i łatwa czynność, kryje w sobie wiele tajemnic, które mają istotny wpływ na jej ostateczny wygląd, smak i zapach. W celu utrwalenia dla przyszłych pokoleń „tajemnego ceremoniału” tłoczenia i kiszenia kapusty, przebieg realizowanego zadania został zarejestrowany na filmie.

Projekt został zrealizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego

Marek Białka

Galeria zdjęć

Uczestnicy warsztatów
Zdjęcie z warsztatów
Zdjęcie z warsztatów
Zdjęcie z warsztatów